Mikrofon nebo D.I.Box? A může vám vůbec D.I.Box pomoci se zvukem vašeho zesilovače?

Většina kytaristů se dostane do fáze, kdy svůj zvuk mají dostateně „vyladěný“ ale začnou řešit další krok -  jak ho ale dostat k posluchačům tak, aby neztratil nic z toho, čeho jste tak často velmi pracně dosáhli. Asi už jste si i vy položili otázku, jestli byste si měli k sejmutí svého aparátu nadále používat běžný dynamický mikrofon, jako je například oblíbený SM57 nebo Audix I5, nebo využít DI Box, k tomu abyste co nejlépe sejmuli zvuk vašeho kytarového zesilovače.

Mikrofon nebo D.I.Box? A může vám vůbec D.I.Box pomoci se zvukem vašeho zesilovače?

Vloženo 04. 09. 2024

Ve studiu při nahrávání je možné strávit spoustu času hledáním nejlepší pozice mikrofonu, ale před koncertem je většinou nutné připravit vše co nejrychleji. Výhoda, která vzniká při použití DI Boxu, není jen v úspoře času, ale také v získání dobrého a konzistentního zvuku za každé myslitelné situace.

Pokud se pro toto řešení rozhodnete, musíte si být ale v takovém případě jistí, že používáte DI box určený pro toto použití - tedy včetně filtrů pro emulaci odezvy reproduktorů. Bývají k dispozici v aktivní i pasivní verzi a většinou jsou schopny převádět signály linkové a reproduktorové úrovně z kytarových zesilovačů na symetrický signál, frekvenčně kompenzovaný na mikrofonní úroveň a navíc s tonální charakteristikou kytarového kabinetu.

Ve většině ohledů je použití těchto malých pomocníků jednodušší, než byste si představovali. Jediná věc, kterou musíte udělat, kromě výběru preferovaného nastavení „reproduktoru“, je připojit DI Box mezi výstup zesilovače a reproduktor a použít symetrický výstup pro připojení do mixpultu hlavního P.A. Na trhu je i řada kytarových zesilovačů, které jsou už vybaveny integrovaným DI Boxem.

Vůbec první takové zařízení – Hughes and Kettner RedBox byl uveden na trh v roce 1989, byl světovou novinkou a dodnes je komerčně nejúspěšnější simulací kabinetu i na současném trhu. Od té doby se stal standardem na pódiích po celém světě a dokonce si vytvořil vlastní termín: Let’s redbox the amp!

S RED BOXEM 5 můžete dodat zvuk kytarového kabinetu přímo posluchačům. Nedochází zde k žádné latenci, přeslechům z jiných nástrojů nebo frekvenčnímu nebo fázovému rušení způsobené sousedními mikrofony nebo nějaké nebezpečí zpětné vazby. Tento signál je ideální, pro další zpracování kompresory, ekvalizéry a reverby.

Poznámka: RED BOX 5 je schválně vyvinutý tak, aby emuloval pouze reproduktor, nikoli mikrofon. Jinými slovy, signál poskytovaný RED BOXEM 5 znějí jako signály skutečného reproboxu, spíše než signál mikrofonu snímajícího zvuk reproboxu. Výhody jsou značné: Získáváte tlustší, důraznější a přímější signál s mnohem větší přítomností, šířkou pásma a dynamickým rozsahem než v případě signálu zachyceného mikrofonem.

Tip: Velmi se doporučuje experimentovat: Využijte oba světy na maximum smícháním signálů z RED BOX 5 a standardního mikrofonu.